Nouvelles de Flandre

VOORSTELLING

Is de Franse taal uit Vlaanderen verdwenen ?

Talrijke verenigingen stellen verscheidene activiteiten voor zoals voordrachten, optredens of geleide bezoeken. Nochtans stroomt de informatie slecht door. Bij gebrek aan middelen en door de angst voor extremisten, beperken zich de meeste initiatieven tot een lokaal niveau en blijven ze relatief onbekend.

Het is dus noodzakelijk over een doeltreffend communicatiemiddel te beschikken bestemd voor alle belangstellenden in de Franse taal en cultuur, om een band te onderhouden tussen de Franstaligen en hen te leren kennen over de grenzen heen.

Daarom hebben wij de Vereniging ter Bevordering van de Francofonie in Vlaanderen (VBFV) opgericht.


In Vlaanderen wonen ongeveer 300.000 Franstaligen (een schatting, want taal werd bewust buiten de volkstelling gehouden). Deze Franstaligen krijgen met twee soorten problemen te maken: administratieve in de faciliteitengemeenten - en culturele voor de ganse groep. De faciliteitengemeenten en de rand, die zaken laten we graag aan de politici over.

De VBFV wil vooral de aandacht vestigen op het vraagstuk "hoe de eigen cultuur levend te houden" - een bekommernis van alle Frans sprekende inwoners van Vlaanderen.

Want in het Noorden van België heeft het Frans, een van onze nationale talen, het statuut van vreemde taal. Waren er niet de culturele privé-initiatieven van een groot aantal Franstalige verenigingen - en hun werk is beslist niet altijd even simpel - dan zou er van de culturele diversiteit slechts een droevig restje overblijven.

Het bestaan van deze Franstalige verenigingen vormt het onweerlegbare bewijs dat zij aan een behoefte beantwoorden. Maar spijtig genoeg worden bedoelde verenigingen in hun bestaan bedreigd. Dat is een gevolg van de benadering door de Vlaamse overheid, die naar het Arbitragehof gestapt is. De Franse Gemeenschap mag niet langer subsidies toekennen aan verenigingen in het Noorden van het land. Op die wijze controleren de Vlamingen het culturele leven van de Franstaligen - en dat is niet normaal. Dat de francofonie in Vlaanderen een tweederangs cultuur wordt, is iets wat de Franstaligen afwijzen.

De VBFV is woordvoerster voor de in Vlaanderen woonachtige Frans sprekenden en maakt namens hen aanspraak op het recht, hun eigen culturele leven te mogen organiseren en hiervoor ook steun te kunnen ontvangen. Het zij hier nog eens krachtig benadrukt, dat dit los staat van elke politieke preoccupatie. Zonder het minderhedenstatuut zou de Franstalige cultuur nog sneller achteruitgaan, met een ware culturele genocide in het vooruitzicht.

De Franstalige inwoners van Vlaanderen doen dan ook een oproep aan alle mensen van goede wil in de drie gewesten en bij alle politieke partijen, een oproep ook aan de Europese instellingen, om hun legitieme eis ernstig te nemen. Het gaat om niets minder dan het principe van vrijheid en democratie.

De toekenning in de drie gewesten van het minderhedenstatuut aan mensen die een van onze andere nationale talen spreken, zal eindelijk voor kalmte en rust zorgen. Die toekenning is mogelijk zonder aantasting van de grondwettelijke principes en van de in de voorbije decennia goedgekeurde wetten. En deze politieke beslissing zou getuigen van een mentaliteit die past bij een land waarin de meeste Europese Instellingen gevestigd zijn!

 

U kunt onze actie steunen door lid (bijdrage 1 jaar: van 15 EUR, Buitenland 30 EUR of erelid (bijdrage 1 jaar: van 50 EUR of meer) van onze vereniging te worden. Giften kunnen uiteraard onze actie ook ondersteunen. Leden en schenkers worden driemaandelijks het tijdschrift "Nouvelles de Flandre" toegestuurd. Bijdragen en giften kunnen gestort worden op rekening 210-0433429-85 (BNP Parisbas Fortis Bank) van APFF-VBFV (BIC: GEBABEBB - IBAN: BE89 2100 4334 2985).

Gelieve uw opmerkingen en suggesties op te sturen.


Copyright © 1998-2015 A.P.F.F.-V.B.F.V. asbl/vzw
Secretariaat: Spreeuwenlaan 12, B-8420 De Haan, België
Tel: +32 (0)59/23.77.01 - Fax: +32 (0)59/23.77.02
BNP Paribas Fortis - IBAN: BE89 2100 4334 2985 - BIC: GEBABEBB
E-mail: vbfv@francophonie.be - Site: http://www.francophonie.be/ndf